
07 gru Piernik pięciu przemian
Ruszamy ze zdrowymi przepisami na święta. Ten piernik jest wyjątkowy nie tylko dzięki temu, że jest niskokaloryczny i zawiera mniejszą ilość węglowodanów niż tradycyjne ciasta, ale również dzięki wykorzystaniu starożytnej kuchni chińskiej i odpowiednim łączeniu smaków, tak by wspólnie się uzupełniały. Kuchnia Pięciu przemian od wieków nadaje potrawą szczególny aromat mimo prostych receptur, a odpowiednie ułożenie smaków może być także wykorzystywane w celach wspomagających leczenie niektórych schorzeń. Smacznego!
Piernik wg 5 przemian
- Słodki :
- 2 jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/3 szklanki oleju koksowego (ok. 60g)
- Ostry
- Łyżka przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki imbiru
- Słony
- Szczypta soli himalajskiej
- Kwaśny
- Łyżeczka octu jabłkowego
- Gorzki
- Płaska łyżeczka sody
- Łyżka kakao
- 80g posiekanych orzechów włoskich (2 łyżki zostawić do posypania)
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- Słodki
- 100g posiekanych daktyli
Jajka ubić. Składniki dodawać w podanej kolejności i dobrze mieszać ciasto. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50min w 180 stopniach. Wyciągamy z formy by lekko ciasto podsuszyć. Dzielimy na 12 porcji
- 1 kawałek 210 kcal
- Białko 4,5g
- Tłuszcze 13g
- Węglowodany 20g