
20 lis Cukrzyca ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych (GDM, gestational diabetes mellitus) to coraz częściej występujące zaburzenia gospodarki węglowodanowej ujawniające się w trakcie trwania ciąży. Oprócz czynników ryzyka takich jak niska aktywność fizyczna i zbyt duża kaloryczność diety (przypominam że zapotrzebowanie wzrasta dopiero w II trymestrze o 360kcal, w III o 475 kcal), cukrzyca ciężarnych ujawnia się u kobiet, u których już wcześniej występowały zaburzenia nasilone przez hormony łożyskowe w czasie ciąży, takie jak
– insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość tkanki mięśniowej i tłuszczowej na działanie insuliny. Pojawia się jako wstęp do cukrzycy typu 2 najczęściej u kobiet dotkniętych Zespołem Policystycznych Jajników (PCOS), w niedoczynności tarczycy, przy silnych stanach zapalnych oraz współistnieje z otyłością i nadwagą
– niezdiagnozowana przed ciążą cukrzyca typu 2, glikemia na pograniczu normy
– ujawnienie się cukrzycy typu 1 (autoimmunologicznie niszczenie komórek beta trzustki) przez wpływ hormonów
Także występowanie cukrzycy u członków rodziny zwiększa ryzyko GDM. Mimo, iż w większości przypadków cukrzyca po ciąży samoistnie ustępuje to zaburzenia metabolizmu węglowodanów i insuliny mogą trwać nadal powodując problem z utratą tkanki tłuszczowej po ciąży, szczególnie na brzuchu, hipoglikemię reaktywną, czyli gwałtowne spadki stężenia glukozy po posiłku objawiające się sennością, często trzęsieniem rąk i spadkiem siły mięśniowej oraz apetytem na smak słodki. Kobiety, które przebyły cukrzycę ciążową znajdują się w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 po 15-20 latach a ryzyko to wynosi nawet 60%.
Co powinna spożywać przyszła mama aby wysokie skoki glukozy po posiłku nie szkodziły zarówno jej jak i rozwijającemu się dziecku?
Zalecane – baza diety | Ograniczona ilość – uzupełnienie posiłku | Niewskazane |
· Świeże warzywa
· Awokado · Warzywa gotowane, kiszone · Nieprzetworzone chude mięso (indyk, kurczak, wołowina, cielęcina) · Ryby drobne świeże (śledzie, sardynki), makrela, sum, pstrąg hodowlany, flądra, łosoś pacyficzny · Jaja · Orzechy i nasiona · Warzywa strączkowe · Chleb żytni razowy, chleb gryczany · Kasza gryczana, kasza pęczak, dziki ryż · Grzyby · Owoce o niskim indeksie glikemicznym |
· Buraki, groszek zielony, bataty, dynia
· Mąka kokosowa, z ciecierzycy, razowa (typ 2000) · Owoce (banany zielone, suszone śliwki i morele, soki jednodniowe niesłodzone · Suszone owoce · Płatki owsiane · Kasza jaglana, ryż basmati, ryż brązowy, makaron razowy z pszenicy durum ugotowany al dente, amarantus, komosa ryżowa, kasza bulgur · Twaróg tłusty, jogurt naturalny, grecki, mleko kokosowe, mleko migdałowe |
· Żywność wysokoprzetworzona, Słodycze, słone przekąski, fast food-y
·Słodzone napoje · Cukier rafinowany i syrop glukozowo – fruktozowy dodawany do żywności i napojów, miód (toksyna botulinowa) · Białe pieczywo, biała mąka, sucharki, ryż biały, kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, makaron biały i rozgotowany, ziemniaki, skrobia modyfikowana · Wafle ryżowe, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, makaron kukurydziany, płatki kukurydziane, preparowane (dmuchane) zboża, skrobia ziemniaczana · Daktyle, rodzynki, żurawina (jeśli jest z cukrem), · Banany dojrzałe, ananas, winogrona, soki owocowe, owoce z puszki, jogurty owocowe · Produkty konserwowane octem, sosy sałatkowe z cukrem, ketchup, musztarda, majonez z wysoką zawartością cukru · Mleko krowie, mleko w proszku, mleko ryżowe, owsiane, mleka roślinne słodzone |
Pamiętaj że prawidłowe odżywanie w ciąży nie wpływa tylko na rozwój maleństwa w czasie tych 9 miesięcy, ale także na jego zdrowie w przyszłości. Otyłość i cukrzyca w ciąży matki sprzyjają pojawieniu się otyłości i insulinooporności u dzieci już nawet w wieku przedszkolnym, a także zwiększeniu predyspozycji do nadciśnienia i chorób układu krążenia.
Mgr Dominika Trzmiel – dietetyk i diagnosta laboratoryjny[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]