ul. Światowida 58B,
03-144 Warszawa
telefon: +48 667-999-652

Godziny otwarcia:
Pon – Pt.: 8:00 – 22:00 Sobota: 8:00 – 16:00


Masz pytania? Jesteś zainteresowana bezpłatną pierwszą wizytą w klubie? Wypełnij formularz kontaktowy!

Fomularz kontaktowy
kod bezpieczeństwa:
security code
Proszę wpisać kod zabezpieczający:

Wyślij
I Love Fitness | Cukrzyca ciężarnych
16476
post-template-default,single,single-post,postid-16476,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Cukrzyca ciężarnych

20 Lis Cukrzyca ciężarnych

Cukrzyca ciężarnych (GDM, gestational diabetes mellitus) to coraz częściej występujące zaburzenia gospodarki węglowodanowej ujawniające się w trakcie trwania ciąży. Oprócz czynników ryzyka takich jak niska aktywność fizyczna i zbyt duża kaloryczność diety (przypominam że zapotrzebowanie wzrasta dopiero w II trymestrze o 360kcal, w III o 475 kcal), cukrzyca ciężarnych  ujawnia się u kobiet, u których już wcześniej występowały zaburzenia nasilone przez hormony łożyskowe w czasie ciąży, takie jak

– insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość tkanki mięśniowej i tłuszczowej na działanie insuliny. Pojawia się jako wstęp do cukrzycy typu 2 najczęściej u kobiet dotkniętych Zespołem Policystycznych Jajników (PCOS), w niedoczynności tarczycy, przy silnych stanach zapalnych oraz współistnieje z otyłością i nadwagą

– niezdiagnozowana przed ciążą cukrzyca typu 2, glikemia na pograniczu normy

– ujawnienie się cukrzycy typu 1 (autoimmunologicznie niszczenie komórek beta trzustki) przez wpływ hormonów

Także występowanie cukrzycy u członków rodziny zwiększa ryzyko GDM. Mimo, iż w większości przypadków cukrzyca po ciąży samoistnie ustępuje to zaburzenia metabolizmu węglowodanów i insuliny mogą trwać nadal powodując problem z utratą tkanki tłuszczowej po ciąży, szczególnie na brzuchu, hipoglikemię reaktywną, czyli gwałtowne spadki stężenia glukozy po posiłku objawiające się sennością, często trzęsieniem rąk i spadkiem siły mięśniowej oraz apetytem na smak słodki. Kobiety, które przebyły cukrzycę ciążową znajdują się w grupie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 po 15-20 latach a ryzyko to wynosi nawet 60%.

Co powinna spożywać przyszła mama aby wysokie skoki glukozy po posiłku nie szkodziły zarówno jej jak i rozwijającemu się dziecku?

Zalecane – baza diety Ograniczona ilość – uzupełnienie posiłku Niewskazane
· Świeże warzywa

· Awokado

· Warzywa gotowane, kiszone

· Nieprzetworzone chude mięso (indyk, kurczak, wołowina, cielęcina)

· Ryby drobne świeże (śledzie, sardynki), makrela, sum, pstrąg hodowlany, flądra, łosoś pacyficzny

· Jaja

· Orzechy i nasiona

· Warzywa strączkowe

· Chleb żytni razowy, chleb gryczany

· Kasza gryczana, kasza pęczak, dziki ryż

· Grzyby

· Owoce o niskim indeksie glikemicznym

· Buraki, groszek zielony, bataty, dynia

· Mąka kokosowa, z ciecierzycy, razowa (typ 2000)

· Owoce (banany zielone, suszone śliwki i morele, soki jednodniowe niesłodzone

· Suszone owoce

· Płatki owsiane

· Kasza jaglana, ryż basmati, ryż brązowy, makaron razowy z pszenicy durum ugotowany al dente, amarantus, komosa ryżowa, kasza bulgur

· Twaróg tłusty, jogurt naturalny, grecki, mleko kokosowe, mleko migdałowe

· Żywność wysokoprzetworzona, Słodycze, słone przekąski, fast food-y

·Słodzone napoje

· Cukier rafinowany i syrop glukozowo – fruktozowy dodawany do żywności i napojów, miód (toksyna botulinowa)

· Białe pieczywo, biała mąka, sucharki, ryż biały, kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, makaron biały i rozgotowany, ziemniaki, skrobia modyfikowana

· Wafle ryżowe, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, makaron kukurydziany, płatki kukurydziane, preparowane (dmuchane) zboża, skrobia ziemniaczana

· Daktyle, rodzynki, żurawina (jeśli jest z cukrem),

· Banany dojrzałe, ananas, winogrona, soki owocowe, owoce z puszki, jogurty owocowe

· Produkty konserwowane octem, sosy sałatkowe z cukrem, ketchup, musztarda, majonez z wysoką zawartością cukru

· Mleko krowie, mleko w proszku, mleko ryżowe, owsiane, mleka roślinne słodzone

Pamiętaj że prawidłowe odżywanie w ciąży nie wpływa tylko na rozwój maleństwa w czasie tych 9 miesięcy, ale także na jego zdrowie w przyszłości. Otyłość i cukrzyca w ciąży matki  sprzyjają pojawieniu się otyłości i insulinooporności u dzieci już nawet w wieku przedszkolnym, a także zwiększeniu predyspozycji do nadciśnienia i chorób układu krążenia.

 

Mgr Dominika Trzmiel – dietetyk i diagnosta laboratoryjny[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post A Comment

wordpress theme powered by jazzsurf.com