ul. Światowida 58B,
03-144 Warszawa
telefon: +48 667-999-652

Godziny otwarcia:
Pon – Pt.: 8:00 – 22:00 Sobota: 8:00 – 16:00

I love fitness TRX studio
ul. Świderska 125
03-128 Warszawa

Godziny otwarcia:
Pon-Czw 18:00-21:00

Masz pytania? Jesteś zainteresowana bezpłatną pierwszą wizytą w klubie? Wypełnij formularz kontaktowy!

Fomularz kontaktowy
kod bezpieczeństwa:
security code
Proszę wpisać kod zabezpieczający:

Wyślij
I Love Fitness | Nietolerancje pokarmowe – z czym to się je?
16442
single,single-post,postid-16442,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Nietolerancje pokarmowe – z czym to się je?

nietoleracje_pokarmowe

05 Wrz Nietolerancje pokarmowe – z czym to się je?

Nietolerancje pokarmowe – z czym to się je?

Uczucie wzdęcia, wypryski, infekcje często są spowodowane alergią pokarmową. Lekka modyfikacja naszych przyzwyczajeń żywieniowych nas uzdrowić. Kajzerki, orzeszki ziemne, kawa z mlekiem… co jeszcze może być przyczyną dyskomfortu trawiennego? Jak zbadać, czy to, co jemy nie wpływa na nas źle?

Problem nietolerancji pokarmowych może dotyczyć nawet 45% społeczeństwa. Niezdiagnozowana latami nietolerancja wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie. Ciągłe spożywanie alergenów może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Stan zapalny w jelitach i osłabiona odporność

Obecnie częstą przyczyną chorób autoimmunologicznych jest nieprawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej. To właśnie w jelitach nietolerowane produkty zmuszają układ odpornościowy do ciągłej walki. Upośledza to jego prawidłowe rozpoznawanie „wroga”. Gdy nasza odporność jest osłabiona alergenami, złe bakterie mają ułatwiony dostęp do organizmu.

Przewlekły stan zapalny zaburza pracę układu hormonalnego i może powodować otyłość.  Upośledzone funkcjonowanie tarczycy (odpowiedzialnej za produkcję hormonów) skutkuje wzrostem prolaktyny i zablokowaniem owulacji. Problemy z tarczycą przekładają się także na zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej i rozwój miażdżycy.

Co dla jednych jest lekarstwem, dla innych jest straszną trucizną przytacza stare przysłowie Dominika Trzmiel, diagnosta laboratoryjny i dietetyk w I love fitness – Nie istnieje dieta idealnie dopasowana do wszystkich. Każdy z nas może być uczulony na inny rodzaj pokarmu.

Osoby chorujące na celiakię nie powinny przyjmować glutenu, występuje on np. w mące, kajzerkach, zwykłym makaronie, czy nawet w owsiance. Przy nietolerancji laktozy ciągłe spożywanie produktów mlecznych (np. kawa z mlekiem, sernik, lody) znacznie osłabia  odporność, powoduje wzdęcia, problemy z cerą i dyskomfort trawienny. Pamiętajmy, że każdy produkt może być alergenem (np. fasola, truskawki, orzechy), dlatego warto poznać przyczynę objawów nietolerancji.

Popularne objawy alergii

Nadwrażliwości pokarmowe dzielą się na:

– reakcje natychmiastowe à alergie zależne od przeciwciał IgE

– reakcje typu opóźnionego czyli tzw. nietolerancje pokarmowe-à zależne od przeciwciał IgG.

 

Reakcje typu opóźnionego są trudne do wychwycenia ze względu na ich odsunięcie w czasie od momentu spożycia pokarmu do wystąpienia objawów. Alergia może dotykać wielu narządów: jelita, żołądek, wątroba i układów organizmu np. oddechowego czy nerwowego.

Ze strony układu pokarmowego à Wzdęcia, bóle brzucha, biegunki/zaparcia, uczucie pełności, przelewanie w jelitach, zespół jelita drażliwego, zespół złego wchłaniania. Mogą nasilać także objawy Choroby Leśnioweskiego – Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Skórne à Wypryski, świąd, suchość skóry, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, nasilenie łuszczycy

Układ oddechowy à Astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje, nasilające się alergie wziewne

Układ nerwowy à Migreny, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zespół przewlekłego zmęczenia, depresja, bezsenność, ADHD

Zakazany owoc na zawsze? Otóż nie!

Odpowiednie odstawienie pokarmu, który powoduje alergię przyczynia się do regeneracji ściany jelita. Po diecie eliminacyjnej można znów powoli wprowadzać nietolerowane pokarmy. W zależności od stopnia nasilenia reakcji (czyli od ilości przeciwciał wytwarzanych w organizmie przeciwko białkom danego pokarmu) eliminuję się go na 3 do 12 miesięcy. Niektóre produkty, szczególnie w przypadku już występujących chorób autoimmunologicznych mogą wymagać trwałej eliminacji. Należy zastąpić je pełnowartościowymi odpowiednikami.

Proste badanie – szybka odpowiedź

Jeżeli chcemy łatwo rozpoznać produkty, które nas uczulają należy wybrać się na testy alergiczne. Badanie umożliwia wykrycie ok. 60 alergenów (w tym nabiał, jaja, zboża, orzechy, warzywa, owoce, ryby, drożdże). Dzięki temu mamy podstawę do ułożenia diety eliminującej nietolerowane pokarmy oraz możliwość otrzymania wszelkich wskazówek, których produktów unikać i jakimi je zastąpić. Badanie można wykonać o każdej porze dnia, nie musi być na czczo, krew pobierana jest z opuszka palca.

Dostępne są także zestawy do pobrania krwi na większe panele, odsyłane do laboratorium (80, 120, 160 Vegetarian i 220 produktów)

PODSUMOWUJĄC

  1. Problem nietolerancji pokarmowych może dotyczyć nawet 45% społeczeństwa.
  2. Produkty powodujące alergię pokarmową powodują stan zapalny w jelitach, przez co osłabia się układ odpornościowy
  3. Spożywanie nietolerowanych pokarmów może powodować zaburzenia hormonalne i otyłość
  4. Każda osoba może być uczulona na inny produkt. Nie istnieje uniwersalna dieta dla wszystkich alergików.
  5. Nadwrażliwości pokarmowe mogą powodować natychmiastowe objawy jak i występujące po dłuższym czasie.
  6. Alergie mogą osłabiać pracę wielu narządów i układów w organizmie człowieka.
  7. Dieta eliminacyjna może przyczynić się do odbudowy jelita. Dzięki temu już po okresie 3 – 12 miesięcy można ponownie wprowadzić niektóre produkty spożywcze.
  8. Niektóre produkty powodujące alergię mogą wymagać trwałej eliminacji w przypadku chorób autoimmunologicznych.
  9. Testy na nietolerancje pokarmową mogą być przeprowadzone o każdej porze dnia. Badanie nie musi być na czczo. Krew pobierana jest z opuszka palca.
  10. Podstawowe badanie obejmuje ok. 60 produktów. Rozbudowane panele obejmują ok. 220 produktów i odsyłane są do laboratorium.

Autor: Dominika Trzmiel

Redakcja: Dominika Wiśniewska

No Comments

Post A Comment

wordpress theme powered by jazzsurf.com