
19 Paź Śródziemnomorskie łódeczki z cukinii
Kiedy posiłek na talerzu jest zdrowy, smaczny i cieszy oko, wtedy staje się wyjątkowy. Uwielbiam zaskakiwać moich gości nietuzinkowymi daniami. Tak właśnie z prostej cukinii stworzyłam smakowite cukiniowe łódeczki. Może pojawią się także na Twoim stole!
Śródziemnomorskie łódeczki z cukinii
Składniki:
2 średnie cukinie
1 kulka mozzarelli
1 duży pomidor
6 listków świeżej bazylii (w sklepach dostępna jest mrożona świeża bazylia, sama też możesz zamrozić)
50g kaszy jaglanej (suchej)
Sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
-łyżką wydrąż delikatnie miąższ cukinii (tak, aby nie uszkodzić skóry) i wrzuć go do garnka
-nastaw piekarnik na 180 stopni
-włóż skórki do piekarnika na ok. 10 minut
-ugotuj kaszę (ok. 10 minut woda:kasza 2:1)
-posiekaj drobno listki bazylii, pół dodaj do miąższu
-miąższ cukinii gotuj ok. 20minut, dodaj soli i zblenduj na masę
-mozzarellę i pomidora pokrój w cienkie plasterki
-skórę wypełnij miąższem, do jednej części dodaj kaszę
-na drugą połówkę wyłóż naprzemiennie plasterki mozzarelli i pomidora
-udekoruj bazylią
-jeśli chcesz, wstaw do piekarnika, by było ciepłe 🙂
Łódeczki możesz zjeść w całości 😀 Właśnie po to piekliśmy skórę, która ma najwięcej błonnika.
Pysznie polecam,
Dominika Wiśniewska
No Comments