ul. Światowida 58B,
03-144 Warszawa
telefon: +48 667-999-652

Godziny otwarcia:
Pon – Pt.: 8:00 – 22:00 Sobota: 8:00 – 16:00

Kontakt do Inspektora Danych Osobowych:
e-mail: iod@ilovefitness.pl


Masz pytania? Jesteś zainteresowana bezpłatną pierwszą wizytą w klubie? Wypełnij formularz kontaktowy!

Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Ilovefitness.pl z siedzibą pod adresem ul. Światowida 58B, 03-128 Warszawa moich danych osobowych w celu otrzymania informacji związanej z ofertą klubu. W każdej chwili mogę wystąpić z wnioskiem o usunięcie moich danych.
Fomularz kontaktowy
kod bezpieczeństwa:
security code
Proszę wpisać kod zabezpieczający:

Wyślij
I Love Fitness | Dlaczego nie mogę schudnąć? Powód: insulina.
16154
post-template-default,single,single-post,postid-16154,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Dlaczego nie mogę schudnąć? Powód: insulina.

11 maja Dlaczego nie mogę schudnąć? Powód: insulina.

Dlaczego nie mogę schudnąć? Powód: insulina.

insulinaDlaczego nie mogę schudnąć? Powód: insulina

Czas na zmiany – cel: zrzucenie nadmiernych kilogramów. Przejście na specjalną dietę i… porzucenie jej po kilku dniach bądź tygodniach. Frustracja i myśli „I tak mi nic z tego nie wychodzi, jem mało/ nie jem chleba/ nie jem tłuszczy/ cały czas ćwiczę i nic” to przez nie tracimy motywację. Powszechnie stosowane diety pomagają schudnąć krótkoterminowo, albo wcale. Dodatkowo pojawia się efekt jojo. Dlaczego? Oto wyjaśnienie:

Diety, które możesz wyszukać w Internecie i czasopismach nie uwzględniają eliminacji niezdrowych produktów, przywrócenia równowagi hormonalnej oraz zadbania o odpowiednią mikroflorę jelitową. Te elementy pozwolą Ci cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką przez całe życie Jeśli chcesz schudnąć nigdy nie ucinaj drastycznie kalorii.

Każdy organizm jest inny, lecz przyczyny nadmiernej masy ciała powtarzają się u większości osób zmagających się z tym problemem. Najczęstsze z nich (często występują jednocześnie) to:

  1. Zachwiana gospodarka glukozowo-insulinowa
  2. Stres i podwyższony kortyzol
  3. Grzybica ogólnoustrojowa
  4. Dieta niskokaloryczna i niedoczynność tarczycy

Zachwiana gospodarka glukozowo-insulinowa

Cukrzyca typu 2, kiedyś przypisywana jedynie dorosłym, coraz częściej występuje u młodych ludzi, a nawet dzieci. Za jej powstawanie odpowiedzialne są błędy dietetyczne, które prowadzą do  nadmiernego wydzielania insuliny przez trzustkę. Insulina to hormon, którego zadaniem jest obniżanie po posiłku stężenia cukru we krwi.

Każdy pokarm w czasie trawienia rozkładany jest do najprostszych form.

W przypadku pokarmów składających się z węglowodanów (np. zbóż, owoców, słodyczy) produktem trawienia jest glukoza. To najszybsze i najlepsze paliwo dla naszego organizmu. Glukoza we krwi przy pomocy insuliny rozprowadzana jest do tkanek (jeśli nie wykorzystasz jej natychmiast na potrzeby energetyczne np. trening). W pierwszej kolejności uzupełniane są zapasy glikogenu w wątrobie i mięśniach. Z nich czerpiesz energię między posiłkami lub w czasie treningu. Jednak kolejne nadwyżki rozmieszczane są jako tkanka tłuszczowa.  To właśnie nadmiar węglowodanów w diecie odpowiedzialny jest za największy przyrost tkanki tłuszczowej. Im więcej glukozy wydzieliło się po posiłku, tym więcej insuliny musi zostać wydzielone by unormować jej stężenie we krwi. Na czczo powinno wynosić 70-99mg/dl, a po posiłku do 140mg/dl. Kiedy ciągle podjadamy lub posiłki są zbyt obfite, insulina praktycznie cały czas musi być wydzielana (hiperinsulinomia) i doprowadzamy organizm do insulinooporności. To stan, w którym tkanki przestają reagować na insulinę, a więc przyjmować glukozę –  jej stężenie we krwi jest za wysokie (hiperglikemia). Długotrwała insulinooporoność powoduje cukrzycę typu 2.

Jak mogę uniknąć insulinooporności?

– Spożywaj 4-5 niezbyt obfitych posiłków dziennie w regularnych odstępach co ok. 4 h

– Unikaj podjadania między posiłkami i zajadania obiadu słodyczami – albo obiad albo słodkości 😉

– Wyeliminuj rafinowany cukier z diety. Zastąp go ksylitolem, erytrolem, stewią i niewielką ilością miodu. Wykorzystuj w wypiekach także naturalną słodycz owoców np. bananów i daktyli.

– Unikaj przetworzonej żywności. Składa się ona z białej mąki, cukru i tłuszczy trans – trzech największych wrogów zdrowia.

– Wybieraj żywność o niskim i średnim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny (IG)  jest miarą tego, jaki wpływ na stężenie glukozy we krwi, w przeciągu 120min, ma żywność zawierająca węglowodany.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to: białe pieczywo i wszelkie wyroby pszeniczne, kasza manna, ryz biały, ziemniaki pieczone i frytki, kukurydza, niektóre owoce oraz alkohol. Są to także  produkty przetworzone:  chipsy, słodycze, słodzone napoje, syropy, dżemy, jogurty. Powinniśmy je wyeliminować z diety a ziemniaki i owoce spożywać w małych porcjach.

– Część węglowodanów w diecie zastąp zdrowymi tłuszczami (nadmiar białka, również może zostać zamieniony w glukozę, jedynie tłuszcze nie mają zdolności podnoszenia poziomu cukru we krwi) Kiedy masz ochotę na coś słodkiego przygotuj krem czekoladowy z awokado i gorzkiego kakao lub zdrowe słodkości bez cukru.

Tekst: Dominika Trzmiel

Udostępnij to:
No Comments

Post A Comment

wordpress theme powered by jazzsurf.com